Saturday 9 July 2011

Rendang Daging Johor Style

pic lebih kurang mcmni lah...
Gud morning...Selamat Hari Ahad...

Harini tinggal 4 ari sebelum tarikh due...ape nak buat weekend ni ye...arini hubby keje..biaselah 7 am smpai 3ptg..duk sorang2 kat rumah mcm mati kutu plak...tp best gak lyn radio smbil berblogging ni...smlm mama ade masakkan papa rendang daging Johor Style... nak masukkan ar resepi kat cni wat notes sendri dan panduan pd sesapa yg tercari2 resepi yg mudah n senang..yela even org preggy bley wat mesti la korang yg segar bugar wat lg sodap kan...tp resepi ni untuk makan 2 org je.klau nk bg mkn org kg korang budget la sendri yek..hehe...ok ni resepinya..sedap x sedap balun je la k atau suh hubby mkn...hehe

Bahan:
500 g daging (beli daging fresh bukan dlm kotak tau..)
4 ulas bawang sederhana besar}
6 ulas bawang putih                 }
2 inci halia                               } Bahan2 untuk dikisar
2 inci lengkuas                         }
3 batang serai                          }
10 tangkai cili kering                }
2 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit                   } Carik halus2
1 sudu besar serbuk jintan putih
1 sudu kecil serbuk halia
Santan pekat dr 1 biji kelapa
Kerisik setengah paket kecil
Buah keras 2 biji                      } ditumbuk
Garam dan gula secukup rasa

Ok hubby anda dh pergi pasar dptkan bhn2 semua?? so nk mulakan mmg nmpk byk sgt yg nak dikisar..Tp sebenarnya klau nk masak time preggy ni kena sediakan semua dlm peti sejuk terutama bwg merah dan putih dah siap dikisar. Begitu juga cili kering dah dikisar dan simpan dlm bekas berasingan jd klau nk msk ape2 pun dh jimat mase kan...

Cara membuatnya:
1) Setelah bahan2 yg disebutkan dikisar, anda cuma ambil kuali yg besar dan panaskan minyak sedikit. Masukkan bwg merah, bwg putih dan serbuk jintan manis dan tumisla sampai wangi dan kekuningan.

2) Masukkan bahan kisar halia, lengkuas, serai dan buah keras yg dah ditumbuk. Setelah bau dia naik masukkan cili kering kisar dan tunggu sehingga garing sedikit. Masukkan juga daun kunyit yg dah dicarik td dan daun limau purut. Api kecil ye...hangus plak kuali korang karang..

3) Kemudian masukkan daging, gaulkan sedikit ngan ramuan2 td dan tunggu kejap hingga air daging keluar. Agak2 daging dah sebati dgn ramuan2 td masukkan santan dan biarkan sehingga santan mendidih. Kalau bleh tutup ar dgn tudung periuk cpt sket didih.

4) Ok...dah didih santan tu? klau dah kcau2 sket dan masukkan kerisik, garam, gula secukup rase ye....pastu biarkan smpai kuah rendang tu pekat..x payah tutup lg kuali tp make sure api sederhana je supaya daging bleh empuk.

5) Step yg berikutnya..agak penting, iaitu pemeriksaan dr QC (Quality Control). Sape dia????hubby you all laaa...sbb yg nk mkn byk selalunya dia, so biar dia rase ade 'kick" tak. Papa selalunya bab ni mmg dia ade special touch. Haha..mama pun tak tau dia wat camne tp tiba2 jd sedap...jampi kot...

Ok...klau dah siap masak ar sayur goreng sebagai pelengkap...tp smlm mama msk terung goreng berlada je sbb itu je yg ade dlm peti ais..hehe..tp ok gak la..makan berdua dgn selera skali bersama nasi panas..nyum..nyum..Alhamdulillah...



2 comments:

  1. xbosan msak rendang smbil dgr lagu yg d sediakn oleh penaja..

    ReplyDelete
  2. hehe..yg penting jadi ke rendang tu...??

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...